OTİZM GERÇEĞİ. OTİSTİK KİMDİR?

OTİZM GERÇEĞİ. OTİSTİK KİMDİR?

Çocuğunuzla iletişim kurmakta zorluk mu çekiyorsunuz?
Çocuğunuz, tehlikelere karşı duyarsız mı?

20.01.2014 2324

OTİZM GERÇEĞİ. OTİSTİK KİMDİR?

Çocuğunuzla iletişim kurmakta zorluk mu çekiyorsunuz?
Çocuğunuz, tehlikelere karşı duyarsız mı?
Çocuğunuz, uygunsuz yere gülüyor ya da ağlıyor mu?
Çocuğunuz, acıya karşı duyarsız mı?
Çocuğunuz, yalnız kalmayı mı tercih ediyor?
Çocuğunuz, sizinle ve çevresindeki kişilerle göz teması kurmaktan kaçınıyor mu?
Çocuğunuz, objeleri kendi etrafında döndürüyor mu?
Çocuğunuz, akranlarıyla iletişim kurmaktan kaçınıyor mu?
Çocuğunuz, objelere gereksiz yere bağlanıyor mu?
Çocuğunuz, aşırı hareketli veya aşırı hareketsiz mi?
Çocuğunuz, sorulara cevap vermek yerine söylediğinizi tekrarlıyor mu?
Çocuğunuz, seslere karşı aşırı duyarlı mı?


Bu soruların tamamına ya da bir kısmına evet cevabını veriyorsanız büyük ihtimalle özel bir çocuğa sahipsiniz demektir.  Öncelikle yapmanız gereken çocuğunuzun uzman kişiler tarafından değerlendirilmesini sağlamak ve çocuğunuzun OTİSTİK olup olmadığını tespit ettirmek olmalıdır. Eğer çocuğunuz OTİSTİK ise, OTİZM´in hastalık olmadığını bilmeniz  ve eğitimle üstesinden gelinebilecek bir davranış bozukluğu olduğunun farkında olmanız gerekmektedir.

OTİZM gerçeği toplum tarafından yeni yeni duyulan bir olgu olmasına karşılık ne olduğu tam olarak bilinmemektedir.  OTİSTİK çocuklar, OTİZM'in ne olduğunu bilmeyen kişiler tarafından deli diye tanımlanmaktadır. Bu çok yanlış bir algılama şeklidir. Şunu herkes bilmelidir ki OTİSTİK çocuklar deli değillerdir. OTİZM, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir genel gelişim bozukluğudur. Otizm genellikle 2 yaşından itibaren ortaya çıkar. Otistik çocuklar genelde öğrenme ve algılama bozukluğu çekerler. Otistik çocukların büyük bir bölümünde farklı seviyelerde zekâ geriliği görülse de zekâ seviyeleri normal olan otistik çocuklarda vardır. Ancak, genel zekâ seviyeleri ne olursa olsun, otistik çocuklar çevrelerindeki dünyayı algılamakta zorluk çekerler. Otizm, erkek çocuklarda kız çocuklara oranla 4 kat daha fazla görünmektedir. Şu da bilinmelidir ki; bu çocuklarda var olan OTİZM'in tamamen giderilmesi için herhangi bir ilaç yoktur. Yalnız bilimsel çalışmaları takip ettiğimiz kadarıyla bu yönde çalışmalar son yıllarda hız kazanmıştır. Ama kesin bir veri yoktur. Şuan itibari ile yapılması gereken en uygun davranış şekli, çocuklarımızın eğitim süreci içerisine çekilerek
OTİZM'le mücadele edilmesi gerekmektedir. İlimizde ve ülkemizde her geçen gün biraz daha tanınmaya ve de herkes tarafından bilinmeye başlanan; OTİZM gerçeğiyle mücadele sadece OTİZM'li çocuklara sahip ailelerin ve öğretmenlerin sorunu değil toplumsal bir sorundur. Onun için herkesin "Bu Çocuklar Bizim Çocuğumuz" felsefesiyle hareket ederek sorunun çözümüne katkı sağlaması gerekmektedir.